8 често срещани туристически „клопки“ по света

На всички ни се е случвало, докато сме на почивка, да станем жертва на един или друг вид туритически “капан“‘. Опастността е още по-голяма, особено ако сме останали с впечателние, че всички около нас са приятелски настроени и гостоприемни.
Ето затова, днес ще ви запознаем с 8 често срещани туристически “клопки“ и ще ви научим как да ги избегнете.

Капанът на храма

Духовната аура на древните индийски крепости и храмове са невероятно впечатляващи, особено ако сте дошли от културната среда на Запада.
За съжаление обаче, това ви прави лесна мишена за местните туристически водачи. Стратегията им е да спечелят вниманието ви като ви закачат  венец от цветя около врата, след което да ви предложат екскурзоводска обиколка с която да ви запознаят с историята и културата на местността.
До тук всичко звучи супер, но имайте предвид, че има голяма вероятност на края на обиколката да ви бъде отправена молба за дарение, често с допълнение, че колкото по-дълбоко бръкнете в джоба си, толкова повече чест ще отдадете на прятелите и семейството си.

Бусчетата Хоп-он, Хоп- офф

Въпреки, че този вид услуга не е непременно злонамерен трик, той все пак е ненужен разход.
Тези автобуси се движат по почти същите маршрути като обикновния обществен транспорт, но на десет пъти по-висока цена.
Главният плюс на този вид транспорт е, че предлагат слушалки с аудио запис, според езика който говорите и така получавате информация за забележителностите през които минавате. Вторият етаж от автобуса е с открит таван, ако желаете да сте на въздух и да гледате от по-високо.
Ако това ви се струва релевантно за цената си, тогава можете да се възползвате. В случай, че искате да получите близка до тази услуга на много по-евтина цена, може да попитате рецепциониста в хотела ви или някой местен жител, кои линии от градския транспорт се движат по удобни за вас маршрути. По този начин ще се смесите с местните жители и ще получите правдоподобни впечатления за местността.

Винаги ползвайте проучени обменни бюра.

Ако трябва да обменяте парите си с чуждестранна валута, е най-добре да проучите предварително колко пари трябва да вземете със себе си, какви са изгодните за вас курсове и кои обменни бюра имат най-евтини такси – в някои от тях може да получите с до 13% по-малко от реалната сума. В това отношение е добре да избягвате валутни борси на популярни туристически места, както и съмнителни чейнджове в страничните алеи ( като тези в Южна Азия).

Връщане към миналото

Хората, стоящи пред популярните забележителности, облечени с помпозни исторически костюми, са със сигурност забавна атракция за туристите и предават страхотна атмосфера, нали? Но скоро ще разберете, че има тънка линия между приятното и натрапчивото в тях. Мъжът, облечен във винтидж костюм и бяла перука тип „Моцарт“, който си седи пред Виенската държавна опера, има вероятност да ви подгони, опитвайки се да ви продаде преклено скъпи билети и вие да се съгласите, тъй като не сте наясно с тарифите на билетите, а и заради настойчивостта на съвременният Моцарт.
На подобен принцип действат и рицарите пред Колизеума в Рим, които ще ви вземат пари за да се снимате с тях.

Препоръки

Цяла Азия (и не само) се движи с луд уличен трафик, таксита, рикши, тук-тукс и други транспортни средства със странни имена, които в крайна сметка съставляват съществена част от хаотичния трафик. Но понякога ще откриете, че се отклонявате от планирания маршрут, тъй като вашият шофьор препоръчва ресторанта на приятел или хотелът на чичо си. Проблемът тук е, че често се очаква да платите комисионна за тази „услуга“ в допълнение към вече пренатоварените цени, така че каквото и да правите, не се отклонявайте от местоназначението, което сте поискали!

И говорейки за такситата …

Ако сте нов в град, може да се окаже трудно да разберете дали вашият таксиметров шофьор ще ви закара по по-малко директен маршрут, само за да надуе цената. Поради тази причина е по-добре да заложите на предпазливостта и да се уговорите с водача на таксито за фиксирана и справедлива цена, преди да потеглите. Персоналът на вашия хотел обикновено може да ви даде добра представа за нормалните тарифи на таксиметровите компании.

Хей, вие сте в града за посещение?

В някои метрополии в Азия, но също и в западни градове като Лондон и Будапеща, трябва да реагирате с най-голям скептицизъм, ако хипер-приятелски непознат ви заговори на улицата. В случай, че все пак се заговорите, най-добре откажете ако ви покани на по питие. Понякога се случва, в края на вечерта да ви връчат огромна сметка за питиета, които не сте поръчали, и сте принудени да заплатите въпреки това.

И накрая за резервациите

Не на последно място, съвет за вашата подготовка за пътуване! За да се опитат да спестят пари, много пътници резервират своя полет и хотел чрез един и същ доставчик. Въпреки това си струва да погледнете наоколо за алтернативи. Често се случва, че е много по-евтино да резервирате само хотела си чрез доставчика и да резервирате своя полет отделно – туристическите компании често печелят от особено евтини изкупни цени за хотелски резервации!

Share
This

Post a comment